zondag 20 december 2015

Vluchtelingen en democratie

Zoals ik al eerder schreef, gaat het vaststellen van locaties waar vluchtelingen moeten worden opgevangen er weinig democratisch aan toe. Vanmiddag volgde ik een discussie op Omroep Gelderland over de commotie in Geldermalsen. De sprekers waren het met elkaar over eens, dat de werkwijze van B&W van Geldermalsen alles behalve correct was.
Wat ik jammer vond was dat in die discussie men telkens halverwege begon : met het inrichten van zo'n opvangcentrum. Alsof het hele voortraject al in kannen en kruiken is.
Gelukkig zijn er andere deskundigen, die het hele proces bekijken. Zoals de emeritus-hoogleraar Van Kalmthout dat verwoordde in een discussie. In de discussie bij Omroep Gelderland ging men er vanuit dat de opvang van zoveel vluchtelingen moet. Dat lijkt mij een verkeerd en zelfs gevaarlijk standpunt. Ook in die discussie hoorde ik weer dat iedereen voor een opvang moet zijn. Weer een standpunt, dat niets op heeft met de democratie. Mensen mogen ook tegen zijn of onder bepaalde voorwaarden voorstander zijn. Of moeten we ook afstand doen van de democratie omwille van de komst van vluchtelingen? Nee toch, zeker?