dinsdag 22 december 2015

Van de Gamma

Mijn eerste boormachine kocht ik bij de Gamma. Dat was een oranje / grijze Black & Decker. Voor die boormachine waren erg veel accessoires beschikbaar, tot aan een levensgevaarlijk gammel zaagtafeltje toe. Dat ding had maar één stand : hard vooruit. Maar ik wilde niet altijd hard vooruit. Ik bedacht toen een weerstandsregelaar in te zetten, om zo het toerental te kunnen variëren. Ik was mijn tijd wat vooruit. In die tijd waren er nog geen machines op de markt die dat standaard hadden.
Ik had toen ook een slimme broer. Hij maakte voor mij een kastje waarmee ik het toerental kon regelen. Aan dat bakelieten kastje hingen twee draden. Een met een stekker en een met een contrastekker. De stekker ging op het lichtnet. In de contrastekker stak ik de stekker van de
boormachine. Dat kastje werkte prima!
Ik heb een keer in Winterswijk, tijdens een vakantie, een schroef-/ boormachine gekocht bij de Gamma. Dat ding, in een fraaie koffer, was toen in de aanbieding. Compleet met wat bits, twee accu's en een lader! De vorige, ook van de Gamma, was niet hufter-proof. Hij ging kapot toen hij van bijna drie meter hoogte naar beneden viel. Schijnt zo'n machine niet tegen te kunnen.
Ik ging met de nieuwe machine terug naar de caravan, trots als een kip. Zonder kop. Want al snel kwam ik erachter, waarom Gamma twee accu's in die koffer had gedeponeerd. Dat leek handig, maar had een heel andere reden. Zo'n accu is namelijk heel erg snel leeg. Zo snel zelfs, dat bij een redelijke schroef- of boorklus (zoals gisteren met dat afdak) ik twee lege accu's heb. En maar één oplader, Gamma!
Ik heb zo'n accu geregeld helemaal ontladen en weer opgeladen. Maar dat maakte niets uit. Ook een nachtje leeg in de vriezer en dan opladen hielp niet. Voor de rest is het een leuk machientje. Maar die accu's!