donderdag 17 december 2015

Geldermalsen

Weer een voorbeeld waarin B&W van een gemeente met ogenschijnlijk al definitieve plannen komen, die ze de inwoners door de strot willen drukken. Althans, zo lijkt het uit de manier waarop B&W acteert. Een vergadering beleggen met vooraf hekken rond het stadhuis en politie voor de deur. Het toppunt van angst, achterdocht en een dubbele agenda.
Het vluchtelingenvraagstuk, zoals het nu leeft, heeft niet ergens in een programma van een politieke partij gestaan. Omdat het fors ingrijpt in de samenleving, verwacht ik een democratische aanpak. Een aanpak, waarin de burger serieus genomen wordt. En dan bedoel ik niet met een achterbaks gezicht genaaid wordt, zoals het de laatste tijd veel van weg heeft.
Zelf zou ik kiezen voor een strategie waarin stap voor stap het vraagstuk, zijnde de opvang, wordt afgehandeld. Beginnend met de vraag 'Gaan we akkoord met een opvang?', gevolgd door 'Waar hier
in de buurt?'en tot slot de vraag 'Hoeveel mensen kunnen we opvangen.' In veel gevallen beperkt B&W zich tot een soort mededeling, waaruit blijkt dat alles al in kannen en kruiken is. We hebben dat helaas een aantal keren moeten ondergaan in onze vorige woonplaats. Dubbele agenda's, liegen en bedriegen om de eigen zin door te drijven. Leve de democratie!
Vervolgens schrikt men van de reacties van burgers. Tja, zo ver staan politiek en B&W vaak van de realiteit af. Agressief gedrag keur ik af, ook al ben ik opgevoed met het credo : wie niet horen wil, moet maar voelen. Aan de andere kant kan men die agressie verwachten, want veel mensen zijn gefrustreerd vanwege de ongelijke behandeling : " Vluchtelingen krijgen veel gratis, waar anderen flink voor moeten betalen en/of in een lange wachtrij moeten aansluiten. Komt bij de manier waarop de opvang door de strot gedrukt wordt. Redenen te over om dergelijke maatschappelijke veranderingen op democratische en transparante wijze te presenteren en in overleg met de inwoners uit te werken.
Veel politici denken dat ze te maken hebben met dom volk. Hun werkwijze en uitspraken getuigen te vaak van minachting voor de mensen, die hen nota bene betalen. Veel politici hebben geen opvang in hun eigen omgeving. Daar zorgen zij zelf wel voor. Vaak met dezelfde redenen die door protesterenden worden aangedragen. Geldermalsen, weer een voorbeeld van de uitholling van de democratie. Niemand zal een echte vluchteling weigeren. Dat het toch gebeurt, is te wijten aan de werkwijze van de politiek en de lokale bestuurders. B&W van Geldermalsen heeft de ellende over zichzelf afgeroepen. Net zoals politiek Den Haag dat eerder deed.