donderdag 4 april 2024

Senseo spoelen

Lentekriebels of? Ik ben op zolder gaan kijken naar onze kampeerspullen. Toen ik de Senseo zag staan, besloot ik dat apparaat weer eens op gang te laten komen. In dat ding bevindt zich een soort boilertje of tapspiraal. Daar blijft altijd water in staan. Dus ook afgelopen wintermaanden. Helaas kent zo'n apparaat geen aftapkraantje. En anders moet ik dat ding weer openmaken, wat een lastig klusje is. Dat weet ik omdat ik het vermogen van 1450 watt gehalveerd heb. Vanwege de beperkingen op campings. Daarvoor moest ik de Senseo opereren.
De halvering heeft tot gevolg, dat de opwarmtijd met een minuut verlengd is. Dat is per dag 4 minuten! Ik schrijf dat zo, omdat er mensen zijn die ook niet tijdens een vakantie zo lang willen wachten. Ze willen Ć” la minuut koffie.
Ik heb het apparaat gespoeld met een ontkalkingsmiddel op basis van ciitroenzuur. We hebben ook wel azijn en een professioneel product. Maar ik doe zoiets het liefst rustig aan. Het professionele product gebruiken we wanneer sprake is van zware kalkaanslag. Zoals in wc potten en doucheruimtes. Die kwamen we tegen na een verhuizing naar een andere woning. Niet iedereen is daar alert op. Dat professionele spul werkt uitstekend en komt agressief over. Je kunt zien dat de kalk 'aangevallen' wordt vanwege het bruisen.
Ik heb de Senseo drie keer gepoeld met een 'zacht' antikalk product. Daarna twee keer met schoon water. Als ie in de caravan staat, spoel ik dat ding nog een keer. Daarna is ie klaar voor gebruik.