maandag 29 april 2024

Opruimen, zagen en opruimen

Zoals verwacht begon ik vanmorgen in de loods eerst met puinruimen. De mannen en vrouw hebben weer hun best gedaan en o.a. de zaagmachines gebruikt. Nou, dan weet je het wel. De kleine restanten hout heb ik in een net gedaan en in een container apart gezet. Daarna heb ik het grotere hout bijeen gedaan in een speciekuip. Toen de vloer op die manier wat ontdaan was van allerlei obstakels, heb ik eerst de zaagmachines schoongemaakt met de grote stofzuiger. Vervolgens heb ik het reservoir van de stofzuiger geleegd en ben ik de vloer gaan aanvegen. Om een indruk te krijgen van de hoeveelheid werk : ik ben anderhalf uur bezig geweest!
Toen kwam er een bus met afval langs. Voornamelijk karton. Dat heb ik klein gesneden en in de papiercontainer gegooid. Terwijl ik daarmee bezig was, raakte ik in gesprek met de buurman. Niet al te lang, want ik wilde wat balken in de lengte zagen.
Ik heb ze eerst opgemeten. Toen besloot ik, dat ik ze het beste in drie delen kan zagen, in plaats van doormidden. De drie balken van elk 3 meter lang en bijna 20 cm breed en 7 cm dik,
heb ik eerst vanaf de 'zolder' naar beneden gebracht. Pffff! Ik wist niet dat ik nog zo sterk was.
Daarna heb ik en opstelling gemaakt met de zaagtafel en mijn werktafel, zodat de balk voldoende steun had en vrij vlak lag op de zaagtafel. Toen de zaag afgesteld op ruim 6 cm. Tja, en toen was het zagen geblazen.
Zo'n lengte zagen is een kritisch klusje. De balk moet kaarsrecht langs de geleider, zodat de zaag niet gaat klemmen en de balkjes mooi recht worden. Dat klinkt eenvoudig, maar dat was het niet. De balken waren zelf niet (meer) kaarsrecht! Maar met moed, geduld en beleid (de zaag moet zonder forceren z'n werk doen) is het wel gelukt. Ik heb nu 9 balken uit drie dikke gezaagd!
Het was inmiddels middag geworden, dus ben ik weer de boel gaan opruimen. De zaagtafel schoonmaken, de vloer aanvegen en alles weer netjes op z'n plaats zetten. Klus geslaagd, tijd om naar huis te gaan voor de lunch.