woensdag 10 april 2024

Consultancy

Als ik een adviestraject deed, was ik telkens weer blij dat ik onderaan de ladder begonnen ben. Van computeroperating via systeemontwikkeling tot en met management en advies. Met daarnaast de benodigde bedrijfskundige kennis. Van alle markten thuis dus.
Tijdens zo'n adviestraject merkte ik tijdens de presentatie telkens aan de toehoorders (directieleden en managers), dat zij geleidelijk meer vertrouwen kregen in mijn verhaal. Helemaal wanneer ik afsloot met de opmerking : "Dit is niet alleen een advies. Als u akkoord gaat, dan wil ik het project voor u ook graag zelf doen." De meeste adviseurs laten het bij een advies. Anderen moeten het dan gaan uitvoeren. Vaak ligt zo'n duur advies daarna ergens in een kast stof te vangen. Ik heb een paar keer zelf zo'n stoffig advies wat bijgewerkt / up-to-date gemaakt en uitgevoerd. Ik vond het altijd weer zonde van het geld dat zo'n adviesrapport heeft gekost. Er was er een van een zeer bekend adviesbureau, dat Hfl. 80.000 had gekost!
Als ik dan mijn eigen adviezen ging uitvoeren in de vorm van een project, kreeg ik soms een complimentje. Vooral de opmerking : "Jij schudt het allemaal zo even uit de mouw, hè?" streelde mijn ego. Ik kende in die tijd bijvoorbeeld niet alleen alles fasen van SDM uit mijn hoofd, maar ook uit de activiteiten die elke fase bevatte. Ik kon zo voor de vuist weg een datamodel schetsen en/of een proces beschrijven. Toch was het constant alert zijn, want elk project is weer anders. Ik heb vier keer een zogenaamd ERP systeem ingevoerd. Alle vier, AFAS, ODCS, PRMS en MXP waren van verschillende leveranciers en per klant met het accent op verschillende bedrijfsprocessen.
Informatiebeleid en -strategie vond ik ook erg interessant om te doen. Evenals het (her-)inrichten van de Informatievoorziening. Ook die werkzaamheden waren telkens weer anders.
Hoe je het went of keert, om te kunnen slagen vormden vertrouwen en deskundigheid de basis voor mijn succes.