dinsdag 9 april 2024

Een mastodont

Vanmorgen heb ik een enorme cv ketel gedemonteerd. Het was een erg oud ding, dat bij een tankstation vandaan. Het was een soort van mastodont. Onderweg zag ik dat bij het station een paar grote ruiten van abri’s vernield waren. Ik vind het zo triest. Het dorp gaat richting een stad.
Hoewel de ketel uit niet al te veel componenten bestond, was ik toch een aardig tijdje zoet. Zoals gebruikelijk heb ik eerst alle bedrading en printplaten verwijderd. Ook een lastig klusje, omdat de bedrading op allerlei plaatsen en manieren vastgezet is. In veel gevallen pak ik de draadkniptang om het mezelf niet al te moeilijk te maken. Twee lengtes kabel van 40 cm is nog steeds hetzelfde als een van 80 cm. Als het moet pak ik ook de slijptol om delen te kunnen demonteren. Soms zit de ombouw in de weg of een ander onderdeel dat ik niet kan verwijderen vanwege vastgeroeste bouten of schroeven.
Van deze ketel heb ik diverse schroeven en een deel van de ombouw moeten wegslijpen. Ik kon nergens achterhalen hoe oud de ketel is. Meestal staat het op een identificatieplaatje of kan ik het uit onderhoudsetiketten opmaken.
Uiteindelijk hield ik een enorm groot blok aluminium, wat koper en veel ijzer over. Daarna heb ik de loods opgeruimd. Het was bijna 12 uur.
Eenmaal thuis hoopte ik op een kop koffie. Maar men was met de meterkast bezig. Er was nergens elektriciteit in huis. Het enige gas in huis konden we ook niet gebruiken, want daar zit enkel de cv ketel op aangesloten. Gelukkig heeft mijn laptop een goede accu, zodat ik offline nog wat kon doen.