woensdag 10 april 2024

Symptoombestrijding

Het aantal gevallen van zelfmoord groeit, helaas. Vooral onder jonge mensen neemt het aantal gevallen van suïcide toe. Ik verbind zelfmoord vooral aan de economische en maatschappelijke situatie in ons land. Mensen vereenzamen en komen in ernstige (vaak financiële) problemen terecht.
Ik denk ook aan de uitspraken van jongeren, die zeggen lieve rgeen kinderen te willen. Als reden geven zij aan, dat het geen goede periode is om kinderen op de wereld te zetten. Men wijst naar de politiek, die zorgt voor polarisatie, een slechte economie, een tekort aan woningen en hoge kosten. Wij hooorden al een paar keer van ouderen, die hun huis delen met het gezin van hun volwassen kinderen. Voor alle betrokkenen ook niet iets om blij van te worden.
Dus hekken plaatsen bij spoorwegen en het telefoonnummer 0800-0113 gratis houden, beschouw ik als symptoombestrijding. Ook hiervan liggen de oorzaken vooral in Den Haag. Natuurlijk spelen er ook andere zaken. De techniek doet afbreuk aan de onderlinge communicatie en samenhang. Naar een telefoon staren leidt niet bepaald tot meer sociale contacten. Eerder tot nog meer ellende, vanwege de alsmaar toenemende cyber crime. Vis á vis een leuk gesprekje voeren is er niet meer bij. Dagelijks beëindigen 5à 6 mensen zich van het leven.
Ik herken een patroon, waarin de overheden maatregelen doorvoeren, die ook voor problemen zorgen. Daarna gaat men aan symptoombestrijding doen. Misschien vanwege de werkverschaffing voor de ambtenaren.