zaterdag 20 april 2024

Klemmende deur

Gisteren ben ik weer verdergegaan met de deur van de schuur. Nadat ik een dag eerder de dorpel geplaatst had, was ik niet echt tevreden. Het bleek dat hij aan de hoogste kant een halve centimeter te hoog was. Ik heb dat stukje aan beide kanten verwijderd. Dankzij de beide uitsparingen, valt de drempel nu wel mooi vlak tegen de deurposten. Omdat ik nog wat keggen en specie nodig had, heb ik de dorpel even met rust gelaten.
Daarna ben ik het klemmen van de deur te lijf gegaan. Ik had al eerder gezien, dat ik de deur er niet uit zou krijgen. De schroeven van de scharnieren zagen er niet zo goed uit. Ik was bang de koppen kapot te draaien. De deur schaven ging
zodoende niet door. Dus ben ik de deurpost aan de kant van de slotplaat de deurpost gaan schuren. Dat deed ik met een schuurschijf op de boortol. Door tussentijds telkens de deur te sluiten, kon ik goed zien waar er te weinig speelruimte was tussen deur en kozijn. Het was weliswaar een stofbende, maar het lukte wel. Hoewel de deur soepel in de sponning viel, sloot ie niet. Dus heb ik de slotplaat wat ruimer gemaakt. Nu val de deur niet alleen soepel dicht, maar ook in het slot.
's Middags heb ik de dorpel definitief geplaatst. Ik heb ik de loods een paar keggen gezaagd. De ondergrond van baksteen heb ik wat geƫgaliseerd met cement. Daarna heb ik de dorpel aan de uiteinden van constructielijm voorzien. Nadat ik de dorpel geplaatst had, heb ik de keggen eronder gedrukt en hem vastgeschroefd aan de deurposten. Het restant van het cement heb ik onder de dorpel gesmeerd.
Het zaakje moet nu drogen. Rest nog het schilderen van de kale plekken vanwege het schuren.
Toen was het tijd om weer eens naar het huisje te gaan.