donderdag 18 april 2024

Waslijn, elektra en dorpel

Vanmorgen heb ik een waslijntje gespannen voor een 94 jarige. Ze is kleiner dan ik, dus ze moest wel even aangeven hoe hoog / laag de waslijn moest zijn. We dronken samen een kop koffie. Toen ik weer wilde vertrekken, vond ze het lastig dat ze niets hoefde te betalen. Maar ja, de waslijn lag hier in het schuurtje en die haken ook. Ik zei tegen haar dat ze mij al betaald heeft. Ze begreep het niet. Ik zei : "De koffie is tegenwoordig schreeuwend duur." Dat beaamde ze, gevolgd door nog meer voorbeelden van bijna onbetaalbare artikelen.
's Middags heb ik eerst de elektra in de schuur van een 
buurtbewoonster in orde gemaakt. Ik vond die situatie gevaarlijk. Een open lasdoos, een kroonsteentje en verkeerde en verkeerd aangesloten bedrading.  Ik heb een extra lasdoos ingezet, de draden met de juiste kleur op de goede manier (geen kroonsteentje) met elkaar verbonden. Een schakeldraad (zwart) was aan een blauwe gekoppeld. Waarschijnlijk omdat blauw op was. De buitenlamp die het niet doet, doe ik morgen. Denk ik. 
Daarna ben ik aan de rotte dorpel begonnen. In de ochtend was ik via de loods (wat opruimen) naar een bouwmarkt gereden. Daar heb ik een drempel gekocht. Een stuk van een meter van hard kozijnhout.
De rotte drempel sloeg ik er gemakkelijk uit. Ik had hem aan beide kanten doorgezaagd langs de beide deurposten. Nadat ie verwijder was, zag ik diverse insecten tevoorschijn komen. Een duizendpoot (met veel minder poten), twee spinnen, waarvan een die net als een egel zich oprolde tot een balletje toen ik hem met mijn vinger aantikte en wat pissebedden. Ze deden mij denken aan mijn jeugd, toen ik veel met insecten bezig was. 
Daarna heb ik de onderkant van beide staanders glad gemaakt met een multitool. Na het meten en aftekenen heb ik de nieuwe dorpel op
lengte gezaagd. Die leek nog ruim een centimeter te lang. Dus moest er nog een stukkie af. Ik heb de drempel van lijm voorzien en tegen de onderkant van de posten gedrukt en vastgeschroefd. Ik moest wel eerst even de gaten voorboren omdat het hardhout is. Voor het gemak kreeg ik de sleutels van zowel de poort als de schuur. Dan kan ik op elk gewenst moment mijn werk doen. De deur klemt heel erg. Daar ga ik ook nog wat tegen doen.
Vlak voor het avondeten werd aangebeld. Daar stond de mevrouw van de Mambo. Ze kwam mij een doosje Merci brengen....