dinsdag 30 april 2024

Toch maar zonnepanelen

Een paar jaar geleden kregen we bezoek van een 'adviseur' voor het plaatsen van zonnepanelen. Meneer was gestuurd door de woningbouwvereniging. Hij was een chagrijnige man, die blijkbaar geen ochtendmens was of een hekel had aan zijn baan. Hoe dan ook, zijn manier van adviseren leidde ondanks de koffie ertoe, dat de panelen enkel geplaatst zouden kunnen worden als wij de overkapping zouden verwijderen. En daarmee basta. Een andere optie (grotere stelling en/of via de buren of doorgang) was niet bespreekbaar. Gevolg was dat ik een veto uitsprak.
Vanwege de alsmaar stijgende energieprijzen, hebben we ons eind vorig jaar alsnog opgegeven voor zonnepanelen. Een andere bijkomstigheid was, dat we het dak van de overkapping wilden vernieuwen.
Vanmorgen kwam een adviseur op bezoek. We hadden op dat moment net de buurvrouw op de koffie. Toen hij de huiskamer binnenkwam en hoorde dat ze de buurvrouw is, stelde hij gelijk een vraag. Namelijk, of  hij vanwege de aanwezigheid van de overkapping vanaf haar erf het dak op mocht! Ze zei gelijk "Natuurlijk, als je de rommel maar opruimt!" Meneer beloofde dat te doen. Ik voegde daaraan toe : "En anders doe ik het wel."
In het andere geval had ik het dak (de golfplaat) moeten verwijderen. Dat zou nu ook geen probleem geweest zijn, vanwege onze plannen tot vernieuwing. Al met al dit keer een echte adviseur van een ander bedrijf, die met ons meedacht. En wederom is een goede buur ook erg handig.
Mijn enige bezwaren tegen zonnepanelen zijn :

- de saldering (stoppen of zelfs betalen),
- de door de verhuurder gekozen techniek waarbij bij uitval van één paneel de opbrengst fors           gedecimeerd wordt (hopelijk wordt zoiets snel verholpen)
- de houding van de overheid (WOZ en andere plannen om het bezit van panelen te belasten).

Men wil de werkzaamheden begin juni uitvoeren.