zondag 14 april 2024

Fietsen opknappen

Vandaag heb ik de beide fietsen bekeken. Er bleek niet al teveel aan het tweetal te mankeren. Twee koplampen een paar batterijtjes en hier en daar wat opknappen en smeren.
Bij een van de fietsen stak een buitenband na het oppompen van de band buiten de velg. Dat was bij het ventiel. Ik heb de band weer leeg laten lopen, het ventiel losgemaakt (onderste ring omhoog gedraaid) en toen het ventiel naar binnen gedrukt. Ik voelde dat de buitenband nu wel achter het grondplaatje van het ventiel viel. Na het weer oppompen zat de buitenband zoals het hoort : in de velg.
Tijdens de lunch kregen wij bezoek. Een buurtbewoonster had problemen met het nieuwe zadel van haar fiets. Ik heb al vaker haar crème Batavus Mambo onder handen genomen. Ze gebruikt hem dagelijks. Het nieuwe zadel stond te hoog gemonteerd en de zadel moest wat horizontaler gezet worden. De punt stond nu nogal ver omhoog. Ik vroeg nog of ze onderweg veel plezier had. 😁Ik heb het zadel wat alten zakken. In eerste instantie lukte mij het niet het zadel wat horizontaler te krijgen. Maar toen ik de montage bekeek, zag ik aan de achterkant van de zadelpen twee inbusboutjes. Daarmee kon ik het zadel wel goed horizontaal krijgen. Met een lager en wat vlakker zadel heeft ze een proefrond gereden. Ze was tevreden.
Ik vroeg haar wat dat rode ding onder het zadel was. Het zag er nogal raar uit. Ik dacht dat het een tag was, die haar zoon aangebracht heeft. 😆Ze zag er de humor wel van in . Ze zei dat het een achterlichtje was, omdat haar achterlicht het niet doet. Ik drukte op het knopje van het achterlicht en zie : het brandde! Ze snapte er niets van. Ik zag ook zo'n gek dingetje aan het stuur. Dat de vervanger van de koplamp. Ik zag dat de Batavus ook geen haakse koplampsteun i.c. een koplamp meer had. Die heeft er wel altijd opgezeten. Dus dat moet ik (stiekem) onthouden. Iemand heeft voor haar een nieuw voorspatbord gemonteerd. Maar de koplamp met steun zijn niet teruggeplaatst. Ik heb me maar stil gehouden, want ze was nogal enthousiast over die 'fietsenmaker'.
De zwarte opoefiets is wat mij betreft klaar. Nu de ander nog.