zaterdag 20 april 2024

Verantwoordelijkheid nemen

 Het wordt zo’n beetje de opmaat : je verantwoordelijkheid niet willen nemen. Erger, de ander de schuld geven. Als iemand een overtreding begaan heeft en daarop wordt aangesproken, begint zo’n iemand gelijk grove taal te bezigen tegen de handhaver of controleur. Laatst is een conductrice in elkaar geslagen en op de grond gegooid. Ze brak een arm. Dat gebeurde door een paar stoere jongens.
Er zijn er die de situatie gewoon omdraaien. Dan is het de schuld van de verbalisant. “Weet u wel dat u mijn baan op het spel zet?” is de reactie wanneer iemands rijbewijs ingetrokken wordt wegens wangedrag op de weg.
Het zijn vaak jongelui die zich aan dat soort gedrag schuldig maken. Ze reizen zwart (tegenwoordig ook vooral letterlijk), maar willen daarover niet aangesproken worden. Wie dat wel doet staat een waterval aan scheldwoorden en onbeschoft gedrag te wachten. Helaas ook agressie. Wat mij betreft mogen ze aan onbeschoft aso gedrag ook een boetebedrag hangen. Of liever : stuur ze naar een heropvoedingskamp.