maandag 29 april 2024

Pittig gehakt

Vanwege het einde van de maand, was er tijdens de Koffietafel soep met stokbrood als lunch. Zoals gewoonlijk waren er twee soorten soep. Er is altijd tomatensoep gemaakt door een andere vrijwilliger en een soep die van soort wisselt. In de wintermaanden komt er geregeld erwtensoep. Maar ook kippen- , groenten- en dit keer champignonsoep. Beide pannen gingen op!
Thuis lag nog een restje champignons en wat gehakt en drie stuks lente-ui van de boboti die ik uit een doosje gemaakt heb. Dat Zuid-Afrikaans gerecht smaakte overigens prima. Ik besloot van de restjes iets lekker te maken voor op brood.
Ik heb de gehakt in wat olie geruld en daar de ringetjes lente-ui, wat knoflook, een met de tjobek (vijzel) fijngemalen peper, wat trassi, een scheut ketjap manis en de gesneden champignons aan toegevoegd. Die pepertjes kunnen heel verschillend zijn wat de pittigheid betreft. De ene keer zet één pepertje je hele mond in brand, de andere keer leiden zelfs 3 stuks niet tot een pittige smaak. Ik begin daarom maar met 1. Daarna even proeven of het voldoende is. Nou, dit keer was het zééér voldoende! 😂
Ik vind het erg lekker om de pittige gehakt op een geroosterde boterham te eten. We maken het ook wel als bijgerecht voor bij de bami of nasi.