maandag 22 april 2024

Een bonte specht

Zoals gezegd vliegt hier rond het huisje aardig wat vogels rond. Dit keer zowaar veel mussen. Hier komt ook een specht, een bonte specht met een prachtige tekening. Eerst was ie erg schuw. Hij bleef aan de overkant in een boom zitten. Vanuit die boom bekeek hij de locatie waar relatief veel vogels zich tegoed deden aan het voer. Later kwam ie in een van de boompjes waar een netje met pinda's hing. Ook daar keek ie lange tijd alleen maar toe.
Hij is blijkbaar gewend geraakt aan onze aanwezigheid. Hij komt af en toe op de paal van de overkapping zitten en kijkt dan brutaal naar
binnen. Ook daar hangt een netje met pinda's. De specht en de Vlaamse gaai zijn de enige vogels die het lukt om een hele pinda door de mazen van het netje naar buiten te krijgen. Ze vliegen ermee weg. Vanmorgen was ie bij de pot met vogelpindakaas. Die hangt aan het schuurtje, op nog geen meter afstand van het raam. Terwijl hij daar als een idioot staat te hakken (toch is de pindakaas zacht), kijkt ie geregeld even naar binnen. Zolang we ons niet bewegen, blijft ie zitten. Door zijn brute snavelkracht komt het voederhuisje scheef te hangen.