zaterdag 27 april 2024

Koningsdag

Mijn moeder liep nogal weg met het koninklijk huis. Maar dat deden veel mensen in het voormalig Ned. Indië en andere koloniën. Zelf heb ik er nooit iets meegehad. Afgezien dan van prinses Irene. Die vond ik in de jaren 50 er erg mooi uitzien. Als een echte prinses. Toen ze met die lelijke Spanjaard Hugo trouwde, was mijn bewondering voor haar over.
Koninginnedag was voor mij als kind vooral leuk na de aubade. 's Morgens eerst naar school aan de Kastanjelaan om vervolgens naar het gemeentehuis aan de Hoofdstraat te gaan lopen. Met een zelfgemaakte muts op mijn hoofd. Daar gebeurde van alles wat mij niet zo boeide. Vandaar dat ik me enkel het zingen van het volkslied herinnerde en de veel te lang durende toespraak van de burgemeester. Het drie keer "Hoera!" na het Lang leve de koningin! van de burgemeester, was voor mij meer een hoera voor wat erna kwam.
We gingen 's middags het hoekje om. Letterlijk. Naar het pleintje bij de garage van de brandweer aan de Berkenkade. De commandant woonde in onze straat, zij het helemaal aan het begin van de Resedastraat. Op de gevel, naast de voordeur, hing een brandweerrood bordje dat meldde dat meneer Buitendijk commandant van onze brandweer was. Ik keek er vaak naar als ik via een poort naar mijn oma en opa in de Koningstraat liep.
Daar bij die garage keken we naar filmpjes en kregen we wat snoepgoed. Ja, dat was voor mij Koninginnedag, al duurde het maar een uur of zo.
Later ging het mij enkel om de vrije dag. Dan hoefde ik niet naar school of werk. Pas toen de kinderen wat groter waren, ging ik met hen naar de Vrijmarkt.
Slechts één keer ben ik speciaal op stap gegaan voor een Oranje. Dat was toen koningin Beatrix per helikopter op het Werkeiland landde. Toen deed ik vrijwilligerswerk voor een website over Lelystad. Ik maakte wat foto's van Trix en een verhaaltje over datgene wat ik gezien had.
Koningsdag is een oranje tompouce eten bij de koffie en misschien een rondje maken door het centrum. Vanwege de vrijmarkt. Ik heb nog wat spul nodig.😁