woensdag 3 april 2024

Nestkastjes maken

Vanmiddag was het dan zover. Ik liep al een tijdje rond met het idee een paar nestkastjes te gaan maken. Er ligt veel afvalhout in de loods, dus vandaar.
Dankij de aanwezigheid van zaagmachines kon ik vier bouwpakketjes maken. Met de zaagtafel heb ik stroken gezaagd. Dat was een kwestie van een keer instellen op de juiste breedte en dan maar de plaatjes over de tafel met de zaag schuiven. Het op maat zagen van de stroken deed ik met de afkortzaag. De zijkanten van de kastjes moeten schuin aflopen vanwege het dakje. Ook dat was een kwestie van de afkortzaag even wat schuin instellen. En hoppa, schuin afgezaagde zijkanten.
Omdat het wat druk werd in de loods heb ik de bouwpakketjes maar mee naar huis genomen. Inclusief een blik met een restje grondverf en een blik bruine lak. Die beesten zullen niet zo om de kleur zitten zeuren, zoals mensen dat kunnen doen.
Ik heb de vier kastjes thuis in die enorme schuur van ons 😅 in elkaar geschroefd. Ik heb daarvoor ook constructielijm gebruikt. Ik ga nog de openingen maken met een gatenzaag. De grotere kastjes krijgen een gat van 40 mm doorsnee. De kleinere een van 30 mm en ja, ik prik er weer een stokje onder. Het dakje wordt bekleed met een stukje rubber.
Als ik al het hout in de loods zou willen opmaken, dan kan ik 200 nestkastjes maken. Maar daar begin ik dus niet aan.