vrijdag 31 maart 2017

Druk, druk, druk

Er zijn mensen die beweren het erg druk te hebben. Nader onderzoek van mijn kant leerde me telkens weer, dat ze het helemaal niet druk hebben. Ze maken zich druk. Vaak hoor ik dan : "Ik moet nog dit, ik moet nog dat...." Nou, er valt dus niets te moeten. Afgezien van gezond en gelukkig zijn.
Vaak zetten die druk doende mensen zichzelf op de automatische piloot. Bewust met dingen bezig zijn kunnen ze nauwelijks. En tja, dan doe je al snel te veel, verkeerd en te haastig. De kunst is om in alle omstandigheden rustig te blijven. Zelfs als er plots een poes de weg oversteekt en ik met 80 km/uur kom aanrijden, blijf ik rustig. Ik rijd bewust en dus weet ik op elk moment hoe de situatie om mij heen is. Of ik een noodstop kan maken of kan uitwijken (na eerst wat geremd te hebben!) of dat ik gewoon het stuur met beide handen stevig moet beetpakken en boem! over de kat heen moet rijden. Dat laatste gedwongen door de situatie om mij heen. Niet alleen ander verkeer, maar ook obstakels zoals hekken, vangrails en bomen. En liftende arme studenten niet te vergeten. Noem het maar een ontspannen vorm van crisismanagement.
Zo probeer ik ook te leven. Wie bewust leeft, ziet en hoort ook veel meer. En geniet ook meer. Bewust leven is altijd veel beter dan het bekende juffrouw Mier tuut tuut tuut, wat heb ik het druk leven. Slecht voor je hart en je omgeving.