donderdag 9 maart 2017

Digitale zelfbevrediging

Zo had ik dit blog ook kunnen noemen. Ik lucht hier immers ook mijn hart. Er zijn ook andere manieren om mezelf digitaal te bevredigen. Zoals zogenaamde testjes. Die zijn er volop. Maar daar gaat mijn belangstelling niet naar uit. Ik heb geen twijfels omtrent mijn zelfbeeld en hoef mezelf niet anders te presenteren dan ik ben. Anderen zijn daar wel mee bezig.
Anderen maken allerlei testjes om erachter te komen wie, of hoe intelligent of hoe sociaal ze zijn. Het lijkt me erg vervelend, als je jezelf niet eens kent. In tegenstelling tot de testen die ik deed, kunnen deze testjes keer op keer gedaan worden. Dus als de uitslag je niet bevalt, doe je de test met andere antwoorden opnieuw. Of over. Ik zeg dit, omdat er ook mensen zijn die zo'n test overnieuw doen. De dikke Van Dale schijnt dat ook goed te vinden. Tijd om af te vallen, Van Dale! Zelfs Van Dale zwicht voor halsstarrig foutief taalgebruik. Oeps, ik deed even aan zelfbevrediging.
Goed, testjes dus. Er zijn mensen die zo'n testje dusdanig weten te manipuleren, dat ze er als een totaal ander iemand uit tevoorschijn komen. Misschien de persoonlijkheid die ze heel graag zouden willen zijn. Die resultaten publiceren ze dan. Als je zo'n iemand persoonlijk kent, komt zo'n resultaat erg hilarisch over. Het zegt veel over zo'n iemand.
Ik ken bijvoorbeeld iemand die niet de moeite neemt voor de hond te zorgen. Het arme beest wordt vaak in de tuin uitgelaten, krijgt geen medische verzorging en geen hondenvoer. Al is dat laatste niet per definitie slecht. De eigenaar profileert zich geregeld via dergelijke testjes als een zeer groot en zorgzaam hondenliefhebber. Omwonenden, kennissen en vrienden weten beter.
Anderen zoeken hun bevrediging in de digitale Kringloopwinkels, ook wel dating site genoemd. Ook daar kan je doen alsof je er in alle opzichten veel beter voor staat. Zowel fysiek als innerlijk. Naast veel nepnieuws zijn er ook veel nepprofielen. Toch is er maar één eenvoudige oplossing : gewoon jezelf blijven.