vrijdag 10 maart 2017

Halden, een Noors Fukushima?

Ten zuiden van het Noorse Gotenburg bevindt zich in de plaats Halden een kernreactor met een slechte reputatie. De reactor (1958) heeft die naam opgebouwd vanwege discutabel onderhoud en beheer en, als gevolg daarvan, diverse bijna rampen. De Noorse regering zwijgt daar liever over.
Bepaalde deskundigen vrezen een tweede Fukushima. De centrale wordt gebruikt voor nucleair onderzoek en staat aan de Noorse kust, geografisch gezien ten noorden van Denemarken.
In Noorwegen is meer gaande, wat men liever stilhoudt. Zo heeft de politie van Oslo aangegeven de stad steeds minder onder controle te hebben, vanwege het gedrag van immigranten. "De wijk Gronland is een Marokkaans getto", aldus een politiewoordvoerder. Ik weet niet of het een gevolg is van eerdere klachten, maar het land heeft de afgelopen drie jaar bijna 900 radicale en/of criminele immigranten uitgewezen richting Noord Afrika. Het effect op de misdaadstatistieken is groot : een daling van ruim 25%! Noorwegen worstelt ook met de wetgeving, die blijkbaar mazen heeft waar de sharia misbruik van maakt. Moslims in Noorwegen hebben al diverse keren geëist een islamitische staat binnen Noorwegen te willen.
Misschien is het toch handig om in samenwerking met elkaar de immigratie op een verantwoorde manier te gaan regelen. Zowel maatschappelijk als qua wetgeving.