woensdag 8 maart 2017

Opel en Peugeot

Wie had dat gedacht? Ik herinner me nog de tijd dat Duitsers het vertikten in een Franse auto te rijden. Oud Duits zeer dat vooral na WO1 is gegroeid. Toen ik halverwege de vorige eeuw als kind in Duitsland verbleef, heb ik nooit een auto van een Frans merk gezien. Mijn vriendje maakte mij erop attent. Zijn vader had namelijk een garage. Zittend op de achterbank keken we of we soms toch een Franse auto met een Duits kenteken konden zien. Maar niet dus.
En nu is het Duitse Opel overgenomen door het Franse Peugeot! Oké, we zijn 50 jaar verder in de tijd. Zelf hebben we zowel Duitse als Franse auto's gereden. Ook Japanse en Italiaanse. Wij zijn niet zo merkvast. Mijn pa's eerste auto was een Volkswagen. 'Van die rotmoffen', zo zei hij op Curaçao waar de eerste aankoop plaatsvond. Vreemd genoeg had mijn pa ernstige bezwaren tegen de Duitsers, terwijl ie enkel tegen Jappen had gevochten. Na de Volkswagens kwam een BMW voor de deur te staan. Hij kocht ook Japanse geluidsapparatuur en later ook auto's uit het land van de rijzende zon.
Opel en Peugeot dus. Ach, de hele autoproductie is één pot nat : Peugeot, Citroën, Renault, Toyota, Fiat, Volkswagen, Skoda, Seat enz. Het is niet zo moeilijk om een Renault te kopen en hem vervolgens als een Fiat te laten uitzien. Veel onderdelen kan men zo overzetten.