dinsdag 14 maart 2017

Ontwikkelingshulp mislukt

Vanaf mijn prille jeugd weet ik niet beter dan dat in Afrika droogte is en honger wordt geleden. Daar werd al op de kleuterschool aandacht aan besteed. Er was een tijd (vorige eeuw) dat ontwikkelingshulp een hype leek te zijn. Iedereen leek ermee bezig te zijn. Eerlijk gezegd stond ik er toen ook achter. Totdat ik een wtf-moment kreeg. Dat was toen tijdens al dat hulpgeweld een reclamespot op onze zwart-wit tv verscheen. Een missionaris ergens in de Afrikaanse wildernis deed erg zielig, omdat hij een paar kruiwagens nodig had. Het geld ervoor ontbrak. Vanaf dat moment ging ik meer op dat soort hulpgeroep letten en vroeg mezelf steeds vaker af wat er met al die miljoenen, zo niet miljarden gebeurde wat naar die landen is overgemaakt.
Dat geld is voor een groot deel bij corrupte overheden terechtgekomen. Een ander deel bij bestuurders van allerlei stichtingen in eigen land. Zij werden de strijkstok genoemd, waaraan veel geld is blijven plakken. Nog steeds blijft veel geld op die manier op weg naar het doel ergens plakken. Ook bij andere hulporganisaties, zoals die tegen bepaalde ziekten.
Afgaande op de enorme stroom economische vluchtelingen die dagelijks de Middellandse Zee oversteken, mag ik stellen dat onze ontwikkelingshulp volledig mislukt is. Een verslaafde help je niet met het geven van geld. Een armtierig land evenmin. De microkredieten bieden meer resultaten. Al weten we niet wat er achter de schermen van zo'n kleine zaak afspeelt. Het kan zijn dat die ondernemers door anderen afgeperst worden. Het zijn en blijven immers voorlopig nog ontwikkelingslanden.
Men wil al die gelukszoekers nu 'in de regio opvangen'. Dat is een ander woord voor 'de toegang tot de EU weigeren'. Tegen Fenna (is zwart en wit) zeg ik dan : "Blijf!" Het gaat voornamelijk om zwarte mensen, maar van discriminatie is in dit geval geen sprake. Wel als ze islamitisch zouden zijn. Huh?
Hopelijk houdt het in de regio opvangen ook in, dat we eens structureel zinvolle hulp gaan verstrekken in plaats van het geven van miljoenen aan corrupte overheden.