zondag 12 maart 2017

Jacobine en Erdogan

Er waren een paar momenten in de Jacobine op zondag uitzending, die mij wat deden opveren. De aanwezige politica, allemaal vrouwen dus, spraken met elkaar over politieke en maatschappelijke kwesties. De dames waren het er over eens, dat een vrouw aan het roer weinig tot niets zou veranderen. Er werd verwezen naar de periode van mevrouw Thatcher. Ik durf een stapje verder te gaan : in sommige gevallen zou het zelfs minder kunnen gaan. Een ander moment van lichte euforie betrof de aanpak voor de komende jaren, waar de aanwezige dames (GroenLinks, VVD en PvdA) hun visie op mochten geven. Het was nota bene Hedy d'Ancona die mij met haar betoog trof. De PvdA coryfee zei dat de accenten zouden moeten liggen op welzijn en geluk. Ik heb haar via de flatscreen niet uitbundig gezoend, maar dat had zomaar gekund. Maar ja, ik was net even te beroerd moe om van mijn luie kont te komen. Er werd weliswaar een paar keer gerefereerd aan de goede economische cijfers, maar Hedy memoreerde dat nog veel mensen, vooral kinderen, nog in armoede leven. De economie en de armoede stijgen hand in hand. In het bedrijfsleven heb ik ook organisaties bezocht, die financieel goed draaiden, maar waar het personeel ontevreden en er een hoog verloop was.
Natuurlijk spraken de dames ook over de spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Op de kreet geef Nederland terug, zei een van hen : We wonen toch al in Nederland? Daarmee gaf ze blijk niet te beseffen wat er zich achter die kreet afspeelt. Helaas werden die problemen op een typisch vrouwelijke manier afgedaan met : "We moeten gewoon veel aardiger en zachter voor elkaar zijn." Daar waren de drie dames het over eens. Naar mijn bescheiden mening is dat nu juist de bron van alle ellende, dat aardig en zacht zijn.
In het nieuws erna natuurlijk malle Erdogan en zijn even malle volgers in de schijnwerpers. Men heeft er al een paar teruggestuurd naar Turkije. Nu de rest nog. Of anders hun Nederlands paspoort innemen. Dan zijn ze gewoon Turk, zoals zij en Erdogan dat graag willen. Dan kunnen we ook hen het land uitzetten als ze zich niet weten te gedragen.  Mevrouw Kaya was heel verontwaardigd, want ze was slecht behandeld. Menige slecht behandelde Turkse vrouw zou jaloers op haar zijn, want Kaya had niet eens slaag gekregen. Erdogan dreigt met strafmaatregelen. Misschien worden geen Nederlandse toeristen meer toegelaten in Turkije of gaan Turkse ondernemers hier Nederlandse klanten weren. Als dit Turkse gedoe zo doorgaat kan het ook andersom gebeuren. Dan gaan wij alels wat Turks is mijden.
Opvallend genoeg liepen veel Turken met de Turkse vlag te zwaaien. Als iemand hier met het Nederlandse rood-wit-blauw op straat loopt te zwaaien of de driekleur op zijn jack heeft genaaid, wordt ie uitgemaakt voor neofascist of racist. Wat een gek land. Ik kreeg een flauw vermoeden dat zelfs Rutte het Turkse gemekker zat begint te worden. Rutte zei dat het grote probleem is, dat Erdogan de Turken hier als zijn onderdanen beschouwd. Of wel : het grote probleem is de dubbele paspoorten, meneer Rutte.