woensdag 8 maart 2017

Als op een brommer

Mike op de CB1100
In september 2005 reed een jongeman met hoge snelheid op zijn bromfiets over 's Heren wegen. Hij wist met slingerend rijgedrag te voorkomen, dat een politieauto hem zou inhalen om hem tot stoppen te dwingen. De idioot reed levensgevaarlijk. Gelukkig, ja, gelukkig, reed de jongeman (een notoire hardrijder) zich zelf een maand later in de kreukels. Hij zit /ligt verlamd thuis. We kunnen sindsdien weer wat veiliger de weg op. Ik roep geen Hoera!
Hij zal niet de eerste en/of enige zijn, die aan zichzelf ten onder gegaan is. Als motorrijder verbaast me de rijstijl van bepaalde soortgenoten. Ze reden alsof ze nog steeds een puber met een bromfiets / scooter waren en hebben totaal geen besef hoe kwetsbaar ze zijn. Ik heb een keer zo'n iemand (zachtjes, want ik remde) aangereden. De jongeman passeerde mij in een smalle straat over het trottoir! Omdat hij moest afremmen voor tegemoetkomende voetgangers, schoot hij vlak voor mij weer de rijbaan op. Ik raakte de achterkant van zijn motor met mijn bumper. De tik was hard genoeg om hem en zijn motor te doen vallen. Ik ben uitgestapt en heb hem eerst overeind geholpen. Hij had was schaafwonden en een verstuikte enkel. Netjes opgevoede voetgangers riepen hem verontwaardigd toe : "Eigen schuld!" Ik had andere bewoordingen in gedachte.
Ik heb eerst met hem een hartig woordje gesproken. Hij hield het bij een ongeïnteresseerde houding. Vreemd genoeg draaide hij pas bij en bood zijn excuses aan, toen ik me liet ontvallen dat ik als motorrijder nooit zoiets zou doen. Daarna heb ik hem geholpen zijn motorfiets overeind te trekken.
Ook hier in de polder kom ik motorrijders tegen die met een asociale scooter- of bromfiets mentaliteit een motorfiets of auto besturen. Volwassen pubers, ook wel verkeershufters genoemd.