dinsdag 7 maart 2017

Kort zijstandaard

Bijschrift toevoegen
Vanmorgen liepen Fenna en ik tegen een wat onhandig geparkeerde scooter aan. Op afstand dacht ik dat het voertuig met een ketting aan een paal was bevestigd. Maar dat was niet het geval. De ketting was enkel door het voorwiel gehaald. Een methode die ten zeerste wordt afgeraden. Altijd het kettingslot door het achterwiel en ergens aan vastmaken. De berijder had blijkbaar pech en heeft de tweewieler pardoes op de stoep geparkeerd. Gelukkig liepen wij niet met een wandelwagen of rollator en konden we in ganzenpas er langs.
Over tweewielers gesproken. Net als de Seeley heeft ook de Hanway een ultra kort zijstandaard, ook wel jiffy of jiffystand genoemd. Gevolg is dat de bromfiets overdreven schuin staat. Gistermiddag parkeerde ik de Hanway bij een winkel, waar het trottoir wat schuin afliep. De tweewieler kukelde bijna om met zijn korte pootje. De jiffy is ongeveer 2 cm tekort.
Het korte zijstandaard van de Seeley heb ik door onze zoon wat langer laten maken. Hij geeft er een stukje tussen gelast. Gewoon de jiffy doorzagen, een stukje ertussen plaatsen en lassen.  De Hanway jiffy is in dit geval gemaakt van buismateriaal. Ik zou hem langer kunnen maken door hem door te zagen en er vervolgens een stuk pijp over beide delen te schuiven of rondprofiel in de beide stukken te schuiven. Maar dan moet ik wel een stuk pijp of rondprofiel zien te vinden met een diameter die vrij respectievelijk strak om of in die van de jiffy past. En vervolgens de boel lassen. Zo'n tussenstuk staat natuurlijk niet fraai en vereist verdere afwerking.
Mijn demontagewerk in de loods levert soms interessante onderdelen op. Ik heb o.a. een paar rubberendoppen met schroefdraad. Ze hebben veel weg van een trillingsdemper of van de verstelbare pootjes onder witgoedapparaten, zoals de wasmachine en koelkast. Ik wilde zo'n dop gebruiken om de jiffy wat langer te maken. Maar bij nader inzien bleek die oplossing geen soelaas te bieden. Voorlopig heb ik het maar bij het houten blokje gehouden, dat ik tot op heden gebruik. Ik heb het wat vorm gegeven en zwart gespoten.
Bijschrift toevoegen
Ik heb een 4 mm gat in de voet van het standaard geboord en daar het blokje met een schroef aan de onderkant van de poot gemonteerd. De bromfiets staat nu aanzienlijk minder schuin, zonder het gevaar naar de andere kant om te willen vallen.
Misschien kom ik een mooiere oplossing tegen. Een soortgelijk blokje, maar dan van hard rubber of kunststof of zo.