donderdag 16 maart 2017

Een Verboden Stembureau

Toen wij onze stemmen gingen uitbrengen, moesten we in een schoolgebouw zijn. Op het schoolplein, aan de muur van het gebouw, hing een bordje met een knalrode pijl en de tekst Stembureau. Het bordje was over een ander bordje geplakt. Op dat andere, blauwe bordje was nog net de tekst Verboden te lezen. Een opvallende aanwijzing.
Achter een tafel zat een viertal mensen. We werden vriendelijk begroet en overhandigden onze stempas en id kaart. Na een controle en wat schrijfwerk kregen we ons stembiljet aangereikt. Het leek wel een krant, zo groot was het biljet. Ik vouwde het stembiljet heel bewust open, zodat ik hem, na het krassen weer op de juiste manier in zijn oorspronkelijke staat kon terugbrengen.
Daarna liet ik hem in een grote afgesloten ton verdwijnen.
In het late nieuws zagen we dat de VVD ondanks het flinke verlies, toch de grootste partij is gebleven. De uitslag liet zien, dat de kiezers nogal ontevreden zijn over de prestaties van dit kabinet op het gebied van de zorg en ouderen, de relatie tot de EU en het vluchtelingenbeleid. De PvdA is weggevaagd, vooral omdat ze de A als een baksteen heeft laten vallen. De uitslag toonde ook (weer) aan dat opiniepeilingen niet als leidraad kunnen dienen en dat de PVV aanzienlijk minder groeide dan beweerd werd. Ondanks die groei beweren vooral buitenlandse regeringsleiders dat het gedaan is met 'het populisme'. GroenLinks heeft een flinke sprong gemaakt.
Ik denk dat de Erdogan onze verkiezingen heeft beïnvloed. Voor de VVD op een goede, voor Erdogan zelf op een verkeerde manier. Gaan we dus weer vier jaar ploeteren of gaat de nieuwe regering lessen trekken uit het recente verleden? Misschien kunnen CDA en D66 voor wat tegenwicht zorgen en wat meer doen voor het welzijn en geluk van Nederlanders.