woensdag 22 maart 2017

Wat een rare wereld!

Er was een tijd, dat ik zonder ergens bang voor hoeven te zijn, in Amsterdam 's avonds van de Zocherstraat via de Overtoom naar het Leidseplein wandelde. En weer terug. Dat was begin jaren 70. Afgezien van hippies was er verder niets opvallends te zien of te horen. Er was wel sprake van terreur door laffe ultra linkse groeperingen zoals RAF, Brigate Rosse en Action Directe. Wij hadden toen nog de VVB (Vrije Veluwse Boeren) met boer Koekoek. Een veel leukere terreur!
Vandaag was het de beurt aan Londen. Terreur komt overal. Het schijnt tot een standaard verschijnsel te gaan horen in de maatschappij. Wie zijn zin niet krijgt, gaat over tot andere middelen. Ik hoorde een goed doorvoede Portugees klagen over een uitspraak van Dijsselbloem; wie de schoen past, trekke hem aan. En daar stond dus die Portugees met zijn nieuwe schoenen. De gebruinde meneer begon (natuurlijk) gelijk over xenofobie, fascisme, racisme enz. Ook dat is tegenwoordig de norm. Hij vergeleek Dijsselbloem alleen nog niet met Hitler. Maar wat niet is, kan nog komen. De zuid Europese landen horen gewoonweg niet in de EU. Net als ons land en veel andere.
Wie het oneens is met een ander zaait verdeeldheid, is ook een nieuwe norm. Voorheen heette dat een eigen mening hebben, als onderdeel van de democratie. Verdeeldheid zaaien heeft vaak betrekking op de tegenpartij. Als iemand tegen de EU is, zaait hij/zij verdeeldheid. Wie voor is dus niet. Haha!
Het is tegenwoordig ook zo, dat de zwijgende meerderheid niet meer instemt met iets (wie zwijgt stemt toe). Afgelopen week heb ik een paar Turken horen zeggen dat de zwijgende meerderheid van de Turken in Nederland tegen Erdogan zou zijn. Daar geloof ik niets van. Ik zag in Rotterdam geen tegenbetoging en ik hoorde niets na het nare gebral van Erdogan. Als het na dat soort situaties stil blijft bij de overige Turken, betekent dat voor mij : "Wie zwijgt, stemt toe."
Er was een tijd, waarin toelating tot een land een gunst was. Tegenwoordig is het een plicht.
We zijn er nog niet. Zoals bekend volgt onze maatschappij die van Amerika op de voet. Misschien hebben we over 4 jaar hier ook dagelijks rellen en demonstraties van verliezers, omdat het Nederlandse volk iemand gekozen heeft.