zondag 12 maart 2017

De crisis voorbij?

Volgens meneer Rutte heeft hij ons verlost van de crisis. Wie de zaak nuchter bekijkt, zegt 'dat hebben wij zelf gedaan, door veel te moeten inleveren'. Mensen als Rutte hebben niets hoeven in te leveren. Zo kwamen edelen vroeger ook aan hun geld.
Ik vraag me nog steeds af in hoever de crisis veroorzaakt is door de invoering van de euro. In de aanloop van de 'omwisseling' kreeg ik een paar keer loonstrookjes met naast de gulden de omrekening in euro's. Om te controleren. Die euro-loonstroken waren correct. Maar wat na de invoering gebeurde was schrikken geblazen. In de bekende graaimanden bij de DHZ ketens waren de kaartjes met 'Alles voor 1 gulden' vervangen door 'Alles voor 1 Euro'. Een teken aan de wand. Op de markten was de euro was op de markt geen 2,50 euro waard. We dachten na dat conversie-jaar (2002) dat ons vakantieland Denemarken opeens goedkoper was geworden. Maar de prijzen waren daar hetzelfde gebleven. Of wel : ons land was op alle fronten erg duur geworden. Met alle gevolgen van dien.
Ons huisje kent een huur van 550 euro. Omgerekend (tegen de oude koers) is dat ruim 1.200 gulden. Het lijkt mij sterk dat in zo'n 15 jaar tijd de huur in guldens die hoogte bereikt zou hebben. Tenzij men forse huurverhogingen had opgelegd. Kortom, de kosten zijn flink gestegen, terwijl het inkomen gelijk gebleven is. Logisch dat daar een crisis van komt. Die crisis zal blijven aanhouden. Totdat de gulden weer terugkomt?