zaterdag 12 maart 2016

Toch een Polenhotel in Dronten

Omwonenden zijn er niet blij mee, toch komt er een Polenhotel. Jammer dat de gemeente weigert gehoor te geven aan de bezwaren, die ruim 200 omwonenden hebben ingediend. Maar het verzet gaat gewoon door. Eigenlijk is het niet alleen een verzet tegen overlast, maar ook tegen de moderne slavernij. Blijkbaar verkeren velen in de veronderstelling dat de slavernij met zwarte mensen is afgeschaft en dat die met bruine en blanke mensen wel toegestaan is.
Afgelopen week was er heibel over het verplaatsen van een scheepswerf naar Roemenië. Er is al jaren sprake van slavernij in de scheepsbouw. Roemeense arbeiders worden daar aan het werk gezet tegen een zeer karig uurloon. Er zijn gevallen van 1 euro per uur bekend! De VOC mentaliteit zit hier echt in de genen. Aan de ene kant houdt ons land de schone schijn op door asielzoekers op te vangen, terwijl men aan de andere kant een moderne vorm van slavernij *)hanteert. Na de Marokkanen en Turken zijn het nu met name Oost Europese gastarbeiders het slachtoffer van de typisch Nederlandse werkwijze, waarin alles om geld draait. Het weren van buitenlandse arbeiders kan als enige redmiddel gezien worden. Een volksmentaliteit veranderen is haast onmogelijk. Helaas doet de gemeente Dronten op aristocratische wijze dus ook een duit in het moderne slavernij zakje : de woonhokken staan klaar voor de slaven. Me dunkt, dat gebied heeft een ander bestemmingsplan. Maar ja, als er geld te verdienen valt....
Het ware beter binnen een geheel van afspraken dit soort vergunningen te verstrekken. Dan heb ik het niet alleen over huisvesting, maar ook over beloning conform ons loonstelsel en fatsoenlijk gedrag van (toekomstige) werkgevers. En laat die werkgevers niet alleen en financiële lusten, maar ook de lasten dragen door hen te verplichte op eigen terrein, buiten de woonkern, voor huisvesting te zorgen.
*) De FNV schreeuwt wel, maar doet weinig tot niets aan een al vele jaren oud probleem.