maandag 14 maart 2016

Rechts groeit in Duitsland

Net als in ons land groeien in Duitsland de rechtse politieke partijen sterk. Het is een reactie op het ongebreideld toelaten van vreemdelingen gedurende de afgelopen periode. De partij van Merkel heeft van een aantal deelstaten een draai om de oren gekregen vanwege haar vreemdelingenbeleid.
Net als hier geven ook in Duitsland weinig mensen toe op rechts gestemd te hebben. Uit angst hen het lidmaatschap van de Pegida beweging of de AfD verweten te worden, die door voorstanders van ongebreidelde opvang als anti-vreemdeling te boek staan. Net als hier schijnt er maar één goede manier te zijn om migranten en vluchtelingen te helpen : met wagenwijd geopende deuren en het door de strot duwen van opvangplaatsen. Wie het met die manier oneens is, schijnt tegen te zijn; een vreemdelingenhater. Leve de democratie, maar niet heus.
De partij van Merkel, de CDU, heeft niet alleen lak gehad aan haar eigen achterban, maar ook aan een groot deel van de rest van de bevolking. Het was weer zo'n autocratische actie omwille van eigen en partij populariteit. De recente verkiezingsresultaten spreken voor zich.
Vanmorgen hoorde ik tot mijn verbazing een politica van het CDA een meer genuanceerde uitspraak doen over het vreemdelingenbeleid. Men begint wakker te worden.