zondag 6 maart 2016

Gezeur op de Weggeefhoek

Er zijn websites of pagina's op sociale media waar mensen overbodig geworden spullen te geef kunnen aanbieden. Uit de geïnteresseerden wordt vervolgens iemand geloot, die het spul mag komen ophalen. Wat me verbaast is dat ik soms een volle dichtgeknoopte grijze vuilniszak zie staan met de tekst : leuke kinderkleding! Volgens mij kan er ook een kat in zitten.
Zo'n Weggeefhoek is vaak aan bepaalde regels gebonden. Adverteerders / aanbieders kunnen ook aanvullende beperkingen opleggen aan deelnemers van de loterij. Vaak mag men alleen met de tekst 'Ik loot mee' aangeven dat men geïnteresseerd is. Wie meer tekst erbij zet, wordt uitgesloten van deelname. Lekker simpel zou je denken. Maar nee dus.
Er zijn geïnteresseerden die ondanks de spelregels nog even vermelden, dat ze het aangebodene willen hebben, omdat het bedoeld is voor een kindje dat aan kanker lijdt. Of voor een oma zonder benen of voor een kanarie met geelzucht.
Het gevolg is vaak dat de loterij geen loterij meer is, want tegen alle afspraken in zegeviert de zieligheid. Iets waar ons land erg goed in is. Dit tot grote ergernis van veel andere deelnemers. Terecht, vind ik.
Soms is de voorwaarde, dat het spul voor een bepaald tijdstip opgehaald moet worden. Dan breiden sommige deelnemers de tekst 'Ik loot mee' uit met de opmerking : ik kan hem vanwege mijn zieke zoontje pas volgende week ophalen. En ja hoor, dat werkt dus ook. Veel van die mensen die dat soort zielig gedoe schrijven worden ook boos, wanneer het spul door iemand anders gewonnen wordt. Dan is zo'n site voor hen erg handig om even flink tekeer te gaan. Ach ja, zo leer je ook mensen beter kennen. En toch, toch zijn er altijd weer aanbieders, die, om de boel te sussen, zo'n lelijke schreeuwlelijk alsnog gratis iets toezeggen. Als een soort troost. Of uit angst?
Vaak gaan aldus gewonnen spullen op herhaling. Ze gaan vergezeld met teksten als : Hier vandaan, maar blijkt toch niets voor mij te zijn. Of : bij nader inzien heb ik geen ruimte meer in huis. Of Verkeert in slechtere conditie dan verteld. Natuurlijk zijn er ook verslaafden onder de bezoekers van de Weggeefhoek. Ze zijn dagelijks aan het verzamelen, totdat familie het tv programma 'Mijn leven in puin' inschakelt.