vrijdag 18 maart 2016

Een crimineel doodschieten

van  agressieve ouders?
Mag dat? Blijkbaar niet. Een crimineel is toch zeker ook een mens? Of overdrijf ik nu? Weet je wat het probleem is? Mensen die van mening zijn dat criminelen niet 'zomaar' (want zo brengen zij het vaak) doodgeschoten mogen worden, richten zich telkens weer tot de verkeerde personen. Tot betrokken politiemensen of andere slachtoffers van criminelen, die uit noodweer gehandeld hebben.
Ik zou de mensen, die het telkens opnemen voor criminelen graag in gevangenissen willen zien prediken, om daar criminelen toe en aan te spreken op hun gedrag. Misschien kunnen ze ook op basisscholen voorlichting geven, om zo de criminaliteit al in een vroeg stadium terug te dringen. Dat lijkt me veel zinvoller dan achteraf te lopen zeuren over situaties, waarin criminelen anderen met de dood bedreigen / bedreigd hebben en vervolgens zelf doodgeschoten worden. Een fruitmand of bloemetje voor de slachtoffers lijken mij een fatsoenlijker reactie.
Een crimineel uit noodweer doden of verwonden is een kwestie van misdaad en straf. Eigenlijk is het ook een vorm van ongelijkheid. Waarom mag een crimineel wel anderen doden en zijn slachtoffer hem niet?
Ik weet niet wat ik moet vinden van een stille tocht voor een gedode crimineel. Het is zo paradoxaal. Of hebben die ouders ook stille tochten gehouden voor al zijn slachtoffers?