dinsdag 29 maart 2016

Lahore : Taliban versus christenen

Tenminste 70 doden en meer dan 300 gewonden vielen in Lahore in Pakistan. Het betrof een bomaanslag van een tak van de Taliban tegen mensen, die op dat moment in een park het Paasfeest vierden. Onder de slachtoffers bevinden zich voornamelijk vrouwen en kinderen. De groepering Jahmaat-Ul-Ahrar stelt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag en dat hij bedoeld is tegen christenen. Ik schrijf dit vooral omdat het mij opviel, dat bepaalde nieuwszenders het doel van de aanslag (christenen ombrengen) 'vergaten' te melden.
Ik verbaas me telkens weer als ik hoor dat al die terreur niets te maken zou hebben met het islamitisch geloof. Als dat zo zou zijn, waarom worden dan de christenen en andere afvalligen niet met die terreur in verband gebracht? Het zou wat dat betreft logischer zijn de islamitische 'vijand' zwart te maken. Over de hele wereld is terreur meestal verbonden aan de islam. Hij is vaak gericht tegen christenen. Kijk maar naar Afrika en zelfs Indonesië. Of blijft men liever wegkijken?
Wij, westerse mensen, hebben de gewoonte te veel vanuit onze cultuur dit soort problemen te benaderen. We kijken (of durven dat niet) liever niet naar die andere cultuur. Zelfs de paus kust de voeten van een islamitische immigrant. Ik zou graag een ayatollah de voeten van een christen of andere afvallige willen zien kussen. Pas dan ben ik overtuigd. Tot dan komt de liefde van slechts één kant.