zondag 6 maart 2016

CBX uit de winterslaap

Accutransplantatie gelukt
Als de zon schijnt is het een lekkere temperatuur. Zodra er een wolkje als spelbreker optreedt, is het een stuk frisser. Toen een tijdje geen spelbrekers in beeld waren, heb ik de CBX uit zijn pyjama getrokken en onder zijn slaapplaats vandaan gesjord. Ik ging een accutransplantatie uitvoeren, vandaar.
De nieuwe, bijna ontplofte accu heb ik een paar dagen laten staan. Daarna heb ik hem op de lader gezet. Binnen een uur werd hij door de lader voor vol aangezien.  Iets wat niet elke nieuweling overkomt. Haha! Eerst heb ik de oude, kapotte accu verwijderd. Bij de CBX moet dan eerst de buddy eraf en vervolgens een zijkapje (met één K). Die oude accu kreeg tijdens het opladen rood, na voorheen vele malen geel (= oplaadlampje) en groen gekregen te hebben. Maar ja, aan alles komt een eind. Dus ook aan het zure doch energievolle leven van een motorfietsaccu.
Na het vullen de dop er niet weer opdoen!
Eerst de mi pool losgemaakt, daarna de plus. De accu staat in een bakje, dat door met speciale klem, geborgd aan het frame, vast staat. Na verwijdering van die klem en het ontluchtingsslangetje dat aan de accu zit, kon ik het bakje met accu en al naar me toehalen.
Vervolgens de nieuwe erin en de boel weer in omgekeerde volgorde gemonteerd. En toen kwam de test. Ik zette de choke op de hoogste stand en drukte op de startknop. Na een paar moeizame omwentelingen, het blok lag blijkbaar nog te slapen, sloeg de motor aan. Ik liet hem eerst tegen de 2.000 toeren draaien.
Er zijn mensen die zo'n koud blok hoog in de toeren jagen zodra het draait. Daar ben ik geen voorstander van. Bij de oudere techniek zit de olie onderin het blok en is de smering minimaal. Bij de Seeley moest ik zo'n 10 á 12 keer kicken alvorens het blok te starten. Toen het toerental hoger opliep, schoof ik de choke wat terug, tot het blok zo'n 1.200 tpm bromde. Er kwam eerst (witte) damp uit de pijpen en ik zag wat vocht aan het uiteinde parelen. Toen dat verdwenen was (door hete uitlaatpijpen) draaide ik het blok de nek om. Zo, die doet het. Accutransplantatie geslaagd en de patiënt leeft volop!  Klaar voor de eerste rit.