woensdag 23 maart 2016

Hortsik!!

Dat riep de groenteman vaak tegen zijn paard, als ie weer de kar moest trekken : "Hortsik!" Tegelijkertijd klapte ie dan met de leidsels. Men zegt dat die kreet ontstaan is uit een dialect en oorspronkelijk 'hoort, zeg ik' betekent. Ofwel : luister naar mij. Het woord wordt ook in verband gebracht met paardenslager en paardenvlees. Dat klinkt nogal bedreigend : lopen en anders ga je naar de slager. Gelukkig heeft zo'n beest daar geen weet van.
Misschien een vreemde overgang, maar ook hier in Dronten wordt veel gedaan voor ouderen. We maken buurtbewoners hierop attent, zodat ze wat meer sociale contacten kunnen opdoen. Maar zoals je weet kan men een paard wel naar het water leiden, maar of het gaat drinken is een ander verhaal. Zo ook met de ouderen. Soms komen ze wat kieskeurig over. Ouderen kunnen hier bijna dagelijks op diverse plaatsen samenkomen, om (vaak gratis) even met elkaar een kop thee of koffie te drinken en/of spelletjes te doen of gewoon praten met elkaar. Geen springkussens, games of skateborden dus.
Sommige ouderen, die soms klagen over eenzaamheid, komen na zo'n tip met allerlei ja-maars aanzetten. De een voelt zich met zijn 75 jaar te jong(!), de ander heeft geen zin of drempelvrees. Of er wordt opeens gezegd dat ze niet eenzaam zijn. Zo zie je maar weer, je kunt wel 'hortsik!' roepen om naar het water te gaan, maar ook een oud paard kan je niet laten drinken.