zaterdag 26 maart 2016

Ons halfbakken leger

goedgekeurd
De legertop geeft te kennen dat de helft van het materieel 'gebrekkig'is. Men bedoelt vast 'kapot', want zo ken ik het leger sinds 1969. Kwaliteit is altijd al een groot probleem geweest. Militairen zijn alles behalve goed toegerust voor hun taken.
We schaamden ons dood, toen we in 1970 in Duitsland oefeningen draaiden met o.a. Duitse militairen. Zij scheurden in hun moderne Leopards over de hei, terwijl onze 12 Centurion tanks anno jaren 50 alle(!) met pech stilstonden.
Mijn pa vertelde over hoe hij de oorlog ingestuurd werd met verouderd incompleet (te wijten aan linkse bezuinigingen in de jaren 30) materieel. Iets wat direct bij aanvang van oorlog duidelijk werd. De Slag in de Javazee was in zijn ogen om die reden een regelrechte zelfmoordactie.
Bekend is ook dat op dit moment meer dan 70% (ja, zeventig procent!) van de jongemannen die gekeurd zijn voor militaire dienst, afgekeurd worden. In de jaren 60 - 70 bedroeg dat zo'n 11%.  In de jaren 90 was dat cijfer verdubbeld. Kortom, ons land raakt steeds meer gevuld met watjes en mietjes.
Ergens ook logisch, want de jeugd is fysiek behoorlijk apathisch en is mentaal druk bezig met de technologische hebbedingetjes, zoals de games en de smartphones. Met modern materieel alleen komen we er niet. We hebben nog maar weinig echte mannen. Misschien kunnen we daarvoor ook Oost Europese mannen inzetten. Ze zijn lekker goedkoop (voor zover ze niet op alcohol lopen) en weten wat overleven en vechten is.