dinsdag 1 maart 2016

Geld als water

Soms zijn we met stomheid geslagen als we naar een tv programma kijken, waarin mensen laten zien dat ze niet met geld kunnen omgaan. Er zijn erbij, die elke maand meer dan 3.000 euro netto aan inkomsten hebben en kans zien om een aanzienlijk hoger bedrag weer uit te geven. Het geld komt als water binnen, maar sijpelt ook als water door de vingers. Ik heb het niet over een huishouden met 8 kinderen, maar over jonge mensen zonder of met twee kids. De meesten van hen hebben een flinke schuldenlast opgebouwd door allerlei leningen / kredieten. De naam Wehkamp en 'onze ouders' worden opvallend vaak als schuldeisers genoemd. Maar vlak achterstanden in huur- en energierekening ook niet uit. Die zaken behoren weliswaar tot de belangrijkste elementen van levensonderhoud, maar dat is niet overal doorgedrongen.
De meesten hebben ook geen flauw benul waar al dat geld naartoe gegaan is. Maar vaak is dat wel aan de mimiek van de persoon met de gaten in beide handen te zien, als dat onderwerp ter sprake komt. Een veel voorkomend patroon : Meneer werkt en mevrouw geeft het geld tot in het rood uit. Ze heeft het daarmee zo druk, dat ze zelf geen baan erbij kan hebben. Als het woord 'werken' valt, barsten sommige van hen in tranen uit, anderen worden boos.
Ons land kent zo'n driekwart miljoen armen. Een arme alleenstaande moet van nog geen 1.000 euro per maand zien rond te komen. Een arm gezin met twee kids van nog geen 1.500 euro. Vergelijk die bedragen eens met die van de verkwisters.
Zelf vind ik omgaan met geld een soort sport. Met zo min mogelijk zoveel mogelijk doen. Ik kijk af en toe op de website van het Nibud. In de supermarkten let ik ook goed op. Gewoon om bij te blijven.
Dat hebben we altijd al gedaan. Vandaar dat de komst van de Euro alles veel duurder heeft gemaakt. Een gulden was toen 0,45 eurocent. Het inkomen werd door 2, zoveel gedeeld, maar de prijzen werden in heel veel gevallen bijna 1 : 1 aangepast. Dat hakte er flink in.
Met de informatie van het Nibud in mijn achterhoofd en onze eigen prioriteiten, hebben we een maandelijks budget opgesteld. Om het halfjaar vindt een update plaats. Indien nodig.
Als je weet dat velen met minder dan 1.000 euro per maand moeten zien rond te komen, dan zou je je moeten schamen als je dat met drie keer zoveel niet alleen niet lukt, maar ook nog schulden maakt.