woensdag 16 maart 2016

Haaksbergen

Afgaande op de berichten over het dodelijk ongeval met de monstertruck , vraag ik me af in hoeverre de gemeente Haaksbergen ook veroordeeld wordt.
In mijn optiek hebben betrokken ambtenaren behoorlijk wat steken laten vallen bij het afgeven van een vergunning. De ruimte waarbinnen de truck chauffeur zijn kunsten zou vertonen, was nogal klein, met zeer weinig uitloop. De bescherming voor het publiek (dranghekken!) nogal miezerig en eenzijdig gericht. Vanuit het oogpunt van de truck gezien, stelt zo'n dranghekje niets voor.  Het publiek stond zodoende veel te dichtbij en zonder goede bescherming tegen de truck. De truck zelf blijkt niet vooraf gekeurd c.q. gecontroleerd te zijn. Ik vraag me ook af in hoeverre de bestuurder vooraf een blaas- / drugstest heeft moeten doen.
Het komt mij vreemd over achteraf te stellen, dat de bestuurder had kunnen remmen. Het lijkt mij, dat je in zo'n situatie dat als bestuurder in een reflex als eerste doet. Vergeet niet hoeveel power er in dat motorblok zit. Volgens mij kan van een noodstop daarom geen sprake zijn. Dat de bestuurder wijst op een technisch mankement, pleit hem niet vrij van schuld. Zeker niet als de truck vooraf niet gekeurd / gecontroleerd is. Daar had de bestuurder ook op moeten toezien net als op de inrichting van de ruimte en de veiligheid van het publiek. Kortom, die verstrekte vergunning rammelt aan alle kanten. Die bleef beperkt tot een papieren afhandeling achter een bureau met een bak koffie.