donderdag 31 maart 2016

Een virtuele wereld?

'n echte duikbril op het droge
Ik vind het geen gezicht, die mensen met zo'n zwarte duikbril voor op het droge op het hoofd. Ze zien en horen dingen waar anderen geen weet van hebben.
Ik zie het al voor me. Iemand wil een huis kopen en gaat met de makelaar kijken. Ze arriveren bij een kale vlakte. De aspirant koper ziet niets en vraagt de makelaar waar het huis staat. Dan zet de makelaar hem een VR bril op zijn hoofd. En zie, de klant ziet een mooi huis. Hij loopt naar de voordeur, opent hem en bekijkt vervolgens het huis van binnen. Hij is erg onder de indruk van het huis, dat van binnen nog groter en mooier is dan hij had verwacht. Als hij weer buiten staat en nog even het schitterende huis bekijkt, vraagt de makelaar of ie het wil kopen. Voor een zacht prijsje. Natuurlijk wil ie dat en dus wordt het koopcontract getekend. Zonder virtuele bril natuurlijk. De makelaar moet toch zeker ook scoren. Maar misschien kijk ik nu door een heel andere bril. Zo'n ordinair stom ding, waarmee je de realiteit kunt zien.
Misschien is zo'n VR bril iets voor mensen die bijvoorbeeld geen geld hebben om met vakantie te gaan. Of om hun kids iets leuks te presenteren voor weinig. Nou ja, weinig. Alleen als zo'n VR bril via de bijstand geleend kan worden. Kunnen de kids ook naar een sportvereniging en doen alsof hun ouders erg rijk zijn. Wie tegen zijn / haar wil gescheiden is, kan met zo'n bril de situatie weer terugdraaien. Ook leuk voor de kinderen : Hoera, pappa en mamma zijn weer samen! Ook leuk voor Fenna als we even boodschappen gaan doen. Ziet ze ons gewoon door het huis lopen. Kan ik haar ook virtueel uitlaten. Kan je met zo'n VR bril ook die vervelende leidinggevende even flink de waarheid zeggen of desnoods afrossen?  Zo'n bril heeft toch ook weer voordelen.
Je moet wel opletten wanneer je zo'n bril wel of niet op hebt. Voordat je het weet wordt je door een auto aangereden. In het echt. Het is maar net door welke bril je kijkt. Misschien krijgen nog veel meer mensen straks last van waanideeën, omdat ze niet meer weten of iets echt of virtueel gebeurd is.