dinsdag 2 februari 2016

Vermiste asielkinderen

Als ik de nieuwsberichten lees en hoor over vermiste asielkinderen, doen ze mij denken aan een voormalig buurmeisje van twee jaar. Haar ouders hielden nauwelijks toezicht op de kleine meid, die geregeld er vandoor ging. Helemaal alleen. Het vreemde was dat die ouders telkens weer quasi ongerust werden, omdat Margrèthe verdwenen was en soms uren uit beeld bleef. En telkens als ze weer thuiskwam of gevonden en weer thuis gebracht werd, spraken haar ouders haar vriendelijk toe met de vraag : "Zo, vertel eens, waar ben jij geweest?" Geen reprimande of zo. Ook niet later. Deuren en hek bleven voor de kleine meid geopend, terwijl pappa en mamma overdag in bed lagen. Desinteresse dus. Er zijn ook ouders die hun kind voorzien van een naamplaatje en een 06 nummer en het vervolgens ergens loslaten. Ook erg gemakkelijk en... onverantwoord. Alsof een pedofiel of ander kwaadwillende vooraf even dat nummer zal draaien met de mededeling : "Ik neem je kind even mee." Ik vind dat gemakzuchtige, egoïstische gedrag verwerpelijk.
Als ouder en opa kan ik me niet voorstellen dat ik een kind van mij over een hek zet of in een boot zet en zelf achterblijf. Er zijn mensen die dat gedrag verklaren met "Nou, dan moet je toch wel heel erg bang geweest zijn!" Bang? Waarvoor? Ze waren al in veilig gebied! Nee, je moet wel goed opletten, de onverbloemde verhalen horen en goed luisteren. Die acties met die kinderen is louter bedoeld om er zelf beter van te worden. Want als dat kindje eenmaal in het beloofde land is, dan mogen de ouders vanzelf ook komen. Het kind als pressiemiddel. Dat is de gedachtegoed van menige asielzoeker. En wat is er nou zieliger dan een 'verlaten' kind? Er moet iemand al in dat beloofd land zijn, dan mag /moet de rest (familiehereniging) ook komen. Vandaar die vooruitgeschoven posten in de vorm van kinderen en mannen zonder gezinnen.
Opvallend genoeg doen die ouders er niet zo veel aan, om hun vermiste kind op te sporen. Of zouden ze blij zijn dat ze van hem/haar af zijn? Het zal toch niet? Toch vind ik het opvallend dat veel kleine kinderen van allochtonen erg laat op straat rondhangen. Ik zou zeggen : Hier is je kind, Mohammed / Fatima Piet!