dinsdag 23 februari 2016

Werken in de horeca

Ik heb het zelf ook gedaan. Toen ik nog studeerde. Vergeleken met toen, lijkt het me nu veel minder aantrekkelijk. Zeg maar gerust : een wereld van verschil. We hebben een keer een goed gesprek gehad met een horeca werkgever. Vanwege de slavendrijversmentaliteit van een leidinggevende van die meneer. Die kenau was nogal erg goed in het onheus bejegenen van de jongeren (scholieren), die in dat restaurant werkten.
geldt niet voor medewerkers
Als zij een werkoverleg organiseerde na werktijd, moesten de werknemers zelf hun eten en drinken betalen! Ja, in een restaurant waar dagelijks etenswaren overbleven. Ze hield dat soort vergaderingen ook in andere restaurants, ook daar moesten de werknemers hun hapje en drankje van hun zuur verdiende eurocentjes zelf betalen.
Oké, de scholieren konden korting krijgen op hapjes en drankjes die ze in hun eigen restaurant kochten. Maar alleen in de pauze. Die was van 12.30 - 13.00 uur. Maar ja, er werd ook in wisseldiensten gewerkt. Dus wie geen pauze had die tussen 12.30 en 13.00 uur viel, kreeg geen korting. En iemand anders wat laten kopen was ook niet toegestaan. Het restaurant ging om 18.00 uur dicht. Dan stopte ook de tijdregistratie voor de salarisadministratie. Dat de jongelui nog tot 20.30 uur bezig waren om op te ruimen, werd niet in de gewerkte uren meegeteld. Wat ook buiten het scholierencircuit werd gehouden, waren de fooien. Noem het de Hollandse handelsgeest.
Die scholieren waren natuurlijk heel erg goedkoop. Helaas kon men niet aan Poolse scholieren komen. Die zouden nog goedkoper geweest zijn. Misschien komt dat nog. Dan krijgen we naast het Polenhotel ook een Polenschool.