maandag 29 februari 2016

Geen alcohol!

Ik ben nogal veel 'volwassenen' tegengekomen, die het drinken van alcohol nog steeds erg stoer vinden. Zijn ze in hun puberteit blijven hangen? In mijn herinneringen zie ik velen van hen voor me met een bierblikje in de hand en een wat opgeblazen kop op hun lijf. Het zijn de notoire drinkers. Ze zijn verslaafd, al houden ze vol van niet. Er gaat geen dag voorbij zonder alcohol, vaak bier.
Alcohol is schadelijk, dat weet iedereen. Een beetje alcohol verdooft direct bepaalde delen van de hersenen. Tot die delen behoren o.a. de signalering die aangeeft dat een mens genoeg gegeten heeft. Proeven hebben uitgewezen, dat mensen die voor het eten alcohol nuttigen, gemiddeld 1/3 meer eten, dan anderen. Alcohol maakt ook dat eten lekkerder smaakt. Veel alcoholdrinkers hebben zodoende last van gewichtstoename. In veel horecagelegenheden speelt men daar commercieel op in, door een drankje vooraf en tijdens het eten aan te bieden. Goed voor de vicieuze cirkel van te veel drinken en te veel eten. Dat men van bier / alcohol drinken dik wordt, klopt dus. Al is het effect indirect.
Omdat alcohol direct bepaalde hersenfuncties negatief beïnvloedt, zijn er landen waar je alleen zonder een druppel alcohol op achter het stuur mag. Maar ja, mensen met ontwenningsverschijnselen zouden dan eigenlijk ook niet achter het stuur moeten kruipen. Ondanks de bekende gevaren van alcohol en verkeer bestaat er nog steeds zoiets als de bierfiets. Belachelijk!
Sprekend over verkeer(d) : Gistermiddag zagen we in Beekbergen een jongedame op een paard op de openbare weg. Ze zag ons eerst niet, want ze tuurde op haar smartphone. Ik wilde het paard niet laten schrikken door de claxon te gebruiken.