dinsdag 2 februari 2016

Hond doodgestoken

Een triest gebeuren, dat wel. De hond is vaker de dupe van mensen. Dit keer is in Brabant een Mechelse herder doodgestoken. Het verhaal van de eigenaar zegt dat het beest naar ene klein wit hondje liep / rende. Hij riep naar de eigenaren van het witte hondje, dat ze de herder maar weg moesten sturen. Toen ik dat zinnetje las, dacht ik direct aan mijn eigen ervaringen. Ik bedoel : moeten anderen mijn hond corrigeren of het appel overnemen? Ik vind dat nogal erg gemakzuchtig.

De beschreven situatie is ons vaak overkomen. Heel vaak, helaas. Telkens weer gemakzuchtige eigenaren, die heus wel weten hoe hun hond zich gedraagt ten opzichte van andere honden en hun dominante, snel agressieve hond toch los laten lopen. We hebben vaak genoeg meegemaakt dat zo'n hond ( in bijna alle gevallen herdershonden, een keer een rottweiler) direct tot de aanval overging.  Niet eerst snuffelen of zo, maar direct bijten. Zelfs toen onze hond zich overgaf, bleef de tegenstander bijten. Fenna heeft het ook al meegemaakt. Ook met een herdershond en met een klein mormel dat direct aan haar keel hing. Vaak zie ik eerst zo'n hond. De eigenaar is buiten beeld. Dan weet ik dat ie hem niet onder appel heeft, want hij kan zijn hond niet eens zien. Een vaak voorkomende situatie.
En ja, ook ik heb weleens zo'n loslopende agressieve herdershond een flinke trap verkocht. Hij viel onze aangelijnde bobtail Follie aan, terwijl we n.b. met kleine Mike aan het wandelen waren. En wat denk je? Staat de boze eigenaar 's avonds voor onze deur, om verhaal te komen halen. Tja, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Hij bood zijn excuses aan.
De eigenaren van dat soort honden gedragen zich stereotype : of ze lopen weg, ze doen alsof er niets aan de hand is of ze vinden dat ik zo'n hond moet corrigeren. En als je dat laatste doet (op jouw manier), worden ze ook nog kwaad.
Ik ben benieuwd naar het verhaal van de dader(s). Misschien was het niet hun eerste ervaring met die herdershond en die eigenaar. Ik weet van mezelf dat ik van bepaalde, hardleerse eigenaren soms ga balen. En als ik mezelf niet zou beheersen, dan..... is de hond helaas de sigaar. Ik zal hem niet doodsteken. Ik heb nooit een mes of zo bij me. Maar wurgen zal me wel lukken. Hopelijk tot ie bewusteloos is. Niet erger.