maandag 22 februari 2016

De 1. Bundesliga

In de 1. Bundesliga, de Duitse Eredivisie, heeft Hoffenheim trainer Huub Stevens een paar weken geleden zijn functie neergelegd. Stevens heeft hartklachten. Misschien vanwege de prestaties van TSG 1899 Hoffenheim -bungelt onderaan- tot dan. Tot eenieders verrassing heeft de club een 28 jarige trainer aangesteld, Julian Nagelsmann (foto). Hij is al 10 jaar trainer bij Hoffenheim en stond tot voor kort voor de 'Onder-de-19' ploeg. Het is Stevens zelf die Nagelsmann naar voren heeft geschoven. Het bestuur vond het een logische keus, gezien de prestaties van de jonge trainer bij de club.
Hoe anders gaat het in de Nederlandse Eredivisie. Daar stappen voetballers van het veld om de week erop als trainer van de hoofdmacht weer terug te keren. Met alle slechte resultaten van dien. Logisch, want ze hebben stuk voor stuk een paar klassen overgeslagen. Om die reden beschouw ik mannen als Cocu, De Boer, Gullit, Rijkaard, Van Bronkhorst enz. niet als echt geschikte trainers voor clubs als Ajax, Feijenoord, PSV enz.. laat staan het nationale elftal.
Ik geloof niet in zo'n grote stap. Al beweert een reclamespotje van wel  : "...gisteren waren ze mijn collega's, nu ben ik hun manager". Een toptrainer worden is een groeiproces. Als topclub, voor zover daar sprake van is, maak je een grote fout door een trainer aan te stellen die nog moet groeien. Gemaakte fouten hebben direct z'n weerslag op de resultaten. Een bijkomend verschijnsel is dat ervaren spelers vaak beter weten. Met alle gevolgen van dien. Ik denk dat dat ook een van de oorzaken is, waarom het Nederlands voetbal zo diep gezakt is. Jonge mensen worden al heel snel fors betaald voor een matige, tot slechte prestatie. En dan wagen ze nog te roepen, dat het zo goed gaat. Geloof mij maar : Onze Eredivisie staat inmiddels op het niveau van de 2. Bundesliga in Duitsland.