dinsdag 16 februari 2016

Mijn gitaar -2-

Mijn oog viel op een set snaren voor een gitaar, die van een nogal lage prijs was voorzien. Omdat het in mijn beleving een eeuw geleden was dat ik de snaren van mijn gitaar had vervangen, besloot ik de set te kopen. De gitaar was ooit van mijn broer Ruud. Ik heb hem in de jaren 70 van hem overgenomen, toen hij een nieuwe kocht. In die tijd speelde ik er veel op, maar dat veranderde. Voorgoed. 
Na weer een eeuwigheid heb ik gisteren de oude snaren van de gitaar verwijderd, de boel wat gereinigd en de nieuwe erop gedraaid. Daarna heb ik de gitaar weer opgehangen. Vanmorgen ben ik de snaren gaan stemmen. Ooit deed ik dat door een van de snaren te stemmen, maakte mij niet uit welke, met behulp van een andere gitaar. De overige stemde ik dan met behulp van die ene gestemde snaar. Aan die werkwijze kwam een eind, toen ik voor weinig een stemapparaatje kocht van het merk Fender. Ik heb toen eerst de gitaar met het handje en op het gehoor gestemd. Daarna heb ik met dat stukje elektronica de boel gecontroleerd. Toen bleek dat ik er niet veel naast zat.
Helaas is van dat handige stemding een draadje losgeraakt. Maar met wat kunst- en vliegwerk, kreeg ik hem toch aan de praat.
De nieuwe snaren zijn nu gestemd. Ik heb de gitaar weer op z'n plaats teruggehangen. De strak gespannen snaren kunnen dan even wennen aan hun pas opgelopen spanningen. Daarna gaat het stemmen verder. Totdat de boel behoorlijk blijft klinken. Dan kan kleinzoon Tim hem pakken wanneer hij wil.