zaterdag 27 februari 2016

Papier hier!

ik werp wel vaker een blik uit het raam
Toen ik vanmiddag even uit het raam keek, zag ik een groepje jongens aankomen. Een van hen had een doos met waterijsjes bij zich. Ze gingen op het pleintje op een bank zitten en begonnen de ijsjes op te eten.
Ik zag dat een van hen de plastic verpakkingen in de bloembak gooide. Later zag ik dat deze basisschool jeugd de ijsstokjes op de grond lieten vallen. De doos was blijkbaar leeg, want ze maakten aanstalten om weer weg te gaan. Ik ben toen toch maar even naar buiten gelopen en na een vriendelijke groet over en weer hen gewezen op al het afval. Hoewel een paar van hen nauwelijks Nederlands spreken en mijn Arabisch net zo uitgebreid is, heb ik hen toch maar even in mijn taal duidelijk gemaakt, dat afval niet op de grond gegooid mag worden.
Ik deed dat wat belerend door hen te vragen of ze hier op het pleintje soms meer afval zien liggen. "Nee, het is schoon", zei een van hen. "En dat willen wij graag zo houden", vulde ik aan. De rommel werd alsnog in de lege doos gedaan en die verdween in de kliko. Ik dankte hen voor de moeite.