donderdag 18 februari 2016

Stamppot rauwe andijvie

met vrolijk kleurtje
Vandaag ga ik stamppot rauwe andijvie maken. Ik doe dit keer gemakkelijk, want we zijn maar met z'n tweetjes. Dus heeft Sonja voor kokkie fijn gesneden andijvie gekocht.
soms bak kook ik ze bruin....
Zoals gebruikelijk maak ik van de gekookte aardappels een puree, met wat boter, nootmuskaat, peper en melk. Met de hoeveelheid melk bepaal ik de smeuïgheid van de puree. Terwijl de aardappels op het vuur staan, bak ik wat spekblokjes uit. De uitgebakken blokjes parkeer ik even op een bordje. In dezelfde koekenpan  fruit ik een gesnipperde ui met twee teentjes fijn gesneden knoflook. Ik heb er ook wat trassi-poeder, zwarte peper en paprikapoeder overheen gestrooid. Alles, de uitgebakken spekblokjes, gefruite ui met knoflook wordt nog even samen opgewarmd en gaat inclusief het vet waarin ze gebakken zijn, door de puree heen.
Aan de gewassen rauwe andijvie voeg ik voor de kleur wat geschaafde rauwe wortels toe. Die oranje sliertjes zorgen voor wat vrolijkheid in de groen-witte pot. Voordat ik de andijvie met geschaafde wortel door de puree roer, besprenkel ik ze met wat azijn. Ik laat dat zure water even intrekken. Dat geeft een frisse smaak. Vind ik. De stamppot wordt dit keer gegeten met een stukje draadjesvlees en een lekkere draadjesvleesjus. Eet smakelijk!