De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation eist van Apple dat het bedrijf speciale software ontwikkelt en afstaat aan de FBI. Met die software wil de FBI smartphones onderzoeken van verdachten of daders van criminele en/of terroristische zaken.
In een specifiek geval gaat het om de telefoon van iemand die betrokken was bij een aanslag in San Bernardino waarbij 14 mensen omgekomen zijn. Natuurlijk staan nabestaanden achter de eis. Maar zij niet alleen. Zo'n beetje de helft van de Amerikanen is van mening dat Apple de gevraagde software moet ontwikkelen en afgeven.
Als het om terreur gaat lijkt het logisch dergelijk verzoek in te willigen. Veel Amerikanen zijn als de dood voor terreur. Maar ja, wie wind zaait... Ze hebben nog steeds niet in de gaten, dat hun buitenlandse politiek en militair optreden veel weerstand en weerzin oproept. Misschien zouden ze zelf eens moeten stoppen met hun eigen terreur ten opzichte van andere landen. Ik geef direct toe, dat het al een stuk minder is sinds Obama aan de macht is. Maar het is ook een kwestie van de Amerikaanse mentaliteit en cultuur : eerst schieten, dan vragen stellen. De Republikeinse buitenlandse politiek heeft wat mij betreft zelfs tot de verwoesting van de Twin Towers geleid.
Hier in ons land zou zo'n verzoek van de Nationale Politie ondenkbaar zijn. Privacy staat bij ons veel hoger in het vaandel. Het plaatsen van bewakingscamera's in openbare ruimten stuit al op veel weerstand.
Het grote probleem met Amerikaanse overheden en veel bedrijven is, is dat ze vaak stiekem allerlei data vergaren. Ook van de gewone mensen. Niet alleen omwille van (schijn) veiligheid maar vooral om commerciële redenen.
Iets anders. Hillary Clinton deed een opvallende uitspraak. Ze vindt dat het drugsprobleem bij de bron aangepakt moest worden. Veel Amerikaanse jongeren grijpen volgens haar te snel naar medicatie en komen zodoende met drugs in aanraking. Haar vraag : waarom medicatie? Wat is er aan de hand met die jongeren? Lijkt me een zinniger aanpak.