vrijdag 12 februari 2016

Geen Polenhotel in de woonkern

Hier in Dronten wil men een Polenhotel openen aan de Morinel. Omwonenden en ik zijn daar tegen. Voor mij is het een nogal ver van mijn bed show, omdat ik niet in de directe omgeving woonachtig ben. Ik ben gewoon geen voorstander van een concentratie van buitenlanders op één locatie binnen de woonkern. Zo'n hotel heeft iets weg van een enclave. Met enclaves heeft dit land al minder leuke tot nare ervaringen, met name in de Randstad.
Tijdens de appelpluk viel het mij op, dat Polen niet bepaald staan te springen om 'mee te doen'.  Ze gingen altijd apart zitten en deden weinig moeite om in gesprek te komen en/of te blijven met de rest. Ook met Polen die vlak bij ons gewoond hebben, heb ik geen goede ervaringen. Bij overlast waren ze weliswaar aanspreekbaar, maar er werd even vaak lacherig gereageerd. De overlast hield aan.
Net als bij de opvang van asielzoekers wordt ook hier in Dronten niet op voorhand geluisterd naar de direct omwonenden. Het gaat toch zeker om hun leefomgeving en hun woongenot? Het arrogante en aristocratische handelen van overheden ervaren steeds meer burgers als onacceptabel. Voor sommigen is de maat al vol.
Zoals ik al eerder schreef wordt over de ruggen van o.a. Polen veel geld verdiend. Dus daarom een Polenhotel. Oost Europese gastarbeiders komen hier louter om euro's te verdienen. Daarna gaan ze weer naar huis. De werkgevers van deze arbeiders dienen zelf voor huisvesting te zorgen op hun eigen erf / landbouwgrond. Dan kunnen de werkgevers van deze goedkope krachten niet alleen de lusten, maar ook de lasten van hun voorkeur voor goedkope, buitenlandse krachten dragen.