dinsdag 23 februari 2016

Hollande 'erkent' schade kernproeven

President Hollande van Frankrijk heeft tijdens zijn bezoek aan Frans-Polynesië openlijk de schadeclaims (150 miljoen euro) ten gevolge van de kernproeven terecht genoemd. Na de kernproeven is het aantal gevallen van kanker schrikbarend toegenomen. Ook het milieu heeft grote schade opgelopen. Tussen 1966 en 1996 heeft Frankrijk in dat gebied ruim 180 testen met atoombommen uitgevoerd o.a. bij Mururoa en Fangataufa. Een direct gevolg van de protesten tegen de proeven was het tot zinken brengen van een Greenpeace schip door de Franse geheime dienst. De 'Rainbow Warrior' (waarmee geprotesteerd werd tegen de atoomproeven) werd in de haven van Auckland (Nieuw Zeeland) midden jaren 80 met bommen geplaatst door kikvorsmannen, tot zinken gebracht. Er viel één Nederlandse dode. Het effect was omgekeerd; de milieuorganisatie nam in populariteit enorm toe.
Gezien de manier waarop Hollande zijn woorden verpakte, blijft de vraag of de slachtoffers inderdaad echt gecompenseerd gaan worden. Het zijn immers politiek correcte uitspraken. Dat soort uitlatingen blijken achteraf vaak leugens te zijn.
De kernproeven leidde ook tot protestsongs. Zoals dit nummer van een toen al wat oudere Malvin Reynolds, die waarschuwde voor de effecten op het milieu, zoals vervuilde regen en de kans op kanker. Het nummer werd o.a gezongen door The Searchers, Joan Baez en Marianne Faithfull :